Tillbaka till ApoEx startsida tandvard_5

En partner som ger dig fler möjligheter

Att vara kund hos ApoEx innebär att få vara med och påverka. Vad är din vision? Vi ser till att det blir möjligt.

Jag vill bli kund image descriptionLogga in image descriptionBli kund
image description

Intervju med stjärnfäktaren Emma Samuelsson

Emma 3Foto: Augusto Bizzi

I helgen är det den sista tävlingen som ingår i kvalperioden till OS i Rio 2016. Svenska stjärnskottet Emma Samuelsson har en stor chans att säkra sin plats. Jag får tag i en glad Emma direkt efter ett träningspass och passar på att prata med henne om varför hon började fäktas, tuffa motgångar och hur hon ser på sina chanser i helgen.

Fäktningen har varit Emmas stora passion redan efter hennes första fäktningspass vid tolv års ålder. På grund av, eller kanske tack vare nu i efterhand, en ridolycka när hon var åtta år gammal som resulterade i en krossad högerarm blev hon tvungen att hitta en sport hon kunde utöva primärt med den andra armen. Lotten föll på fäktning.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Emma. Dessutom vann jag mot alla killarna, det är alltid roligt.

I början av hennes karriär fäktade Emma florett med bytte senare vapen till värja. Hon säger att det var mer populärt bland tjejer i hennes ålder och att det fanns möjligheter att ta sig utomlands. Reglerna i florett är mer komplicerade och mer tekniska än värja. Träffyta för stötar är endast på bålen och därför är det är mer av en bedömningssport. Fäktar man värja är reglerna enklare och därför tycker Emma att det är mycket roligare. Den som träffar först får poäng och träffar man samtidigt får bägge två poäng. Dessutom får man sätta stötar på hela kroppen.

Inför en tävling laddar hon upp och försöker hitta rätt känsla i kroppen, som den sanna göteborgare hon är spelar hon Håkan Hellström i lurarna. Väl ute på pisten vill hon dock få ett snabbt övertag och det blir därför viktigt att komma igång direkt.

– Oftast har man ju koll på de flesta motståndarna och vet ungefär hur de fäktas. Jag försöker sätta en stöt direkt så man sätter stämningen med en gång.

Emma tror att hennes motståndare tycker att hon är lite galen. Hon är glad och pratsam och skrattar mycket vilket hon hoppas kan skrämma hennes motståndare.

– Jag är för det mesta väldigt bra kompis med de andra tjejerna trots att vi ofta är på olika ställen i världen. Jag har fäktats så pass länge nu så vissa av tjejerna har man ju känt i 10 år. Men det märks såklart inte på pisten.

Hon har stött på en del motgångar såsom en muskelbristning i vaden, vilket innebar att hon inte kunde träna på över sju månader. Men det svåraste och tuffaste var när hon inte kvalade till OS i Peking 2012. Trots stenhård träning, vinst i sista världscupen innan kvalet och rankad 11:e bäst i världen nådde hon inte hela vägen fram.

– Det var väldigt tungt. Men efter det så träffade jag min sambo och jag började utbilda mig vilket gjorde att resten av livet kom ikapp.

Trots motgångar och uppoffringar kommer tävlingsmänniskan i Emma alltid igen. Hon trivs i svåra situationer och höjer sig ofta på tävling. Hon ser positivt på sina chanser i helgens tävling i Budapest.

– Det kommer att bli stentufft, jag måste komma ikapp en av världens absolut svåraste fäktare och hon har dessutom hemmaplan. Ingenting är omöjligt men jag måste göra en riktigt bra tävling och det vet jag att jag kan!

 


Fem snabba frågor:

Sabel/värja/florett

Fäktpist/alpinpist

Kondistionsträning/styrketräning

Solsemester/äventyrsresa (hennes sambo ropar “campingsemester” i bakgrunden)

Tält/husvagn (Emma har aldrig varit i en husvagn)


 

ApoEx är stolt sponsor av Svenska Fäktförbundet och önskar Emma särskilt lycka till i Budapest på söndag!

 

Nu klimatkompenserar vi alla våra transporter i hela Sverige!

6diia9g4r8up6xdnyyzf6a

ApoEx klimatkompenserar alla varu- och produkttransporter runt om i Sverige genom ett av många projekt som drivs av organisationen Zero Mission. Vår klimatkompensation motsvarar i dagsläget 123 ton koldioxid och med hjälp av olika åtgärder minskar vi kraftigt våra utsläpp av växthusgaser.

Kort om projektet vi stödjer

I Siaya-området i Kenya är befolkningen fattig och 90% av hushållen använder ved för matlagning. Traditionellt använder man sig av en trestensteknik för matlagning, vilket är en ineffektiv teknik som kräver mer ved än vad området kan producera på ett hållbart sätt.

Projektet i Kenya startades i oktober 2010 och under 7 år beräknas det leda till en utsläppsminskning på sammanlagt 316 080 tCO2e. Specifikt för det här projektet är installation av lokalt tillverkade energieffektiva spisar som minskar användning av ved. Spisarna ger minskad luftförorening inomhus och ger bättre hälsa till främst kvinnor och barn. Genom att man undviker avskogning bidrar det också till högre biologisk mångfald.

Läs mer om projektet här!

Alexandra Myrén är Årets Tandsköterska 2015!

Apoex_19Foto: Susanna Forsell. Från vänster till höger: Tobias Karlsson, Susanne Nordberg (ordförande STF), Alexandra Myrén, Joakim Isaacsson (marknadschef ApoEx)

Utmärkelsen Årets tandsköterska 2015 gick till Alexandra Myrén från Munhälsan Familjepraktik i Viserum. Priset delades ut av företaget ApoEx och Svenska tandsköterskeförbundet vid en ceremoni i Stockholm torsdags kväll. Priset presenterades detta år av Tobias Karlsson, känd från Let´s Dance i TV4, och förra årets tandsköterska Anita Sjulander Wennerberg.

Motiveringen löd: ”Vinnaren av Årets tandsköterska 2015 arbetar alltid föredömligt och förtroendeingivande. Med ett tillitsfullt men humoristiskt tillvägagångssätt bidrar hon till mycket god stämning bland kollegor och patienter. Hon är skärpt vid detaljarbeten, synnerligen ambitiös samt enormt erfaren trots sina unga år och därför är hon en sann förebild för framtidens sköterskor!”

Årets tandsköterska är en årlig tradition som startades 2012 av företaget ApoEx och Svenska tandsköterskeförbundet. Utmärkelsen har sedan starten fått uppmärksamhet bland politiker, kändisar och i media. Syftet med utmärkelsen är att öka kännedomen om tandsköterskeyrket och dess attraktivitet.

”Under en tioårsperiod behöver den svenska arbetsmarknaden ca 6 000 nyutbildade tandsköterskor. Det är en stor utmaning och samtidigt en viktig fråga för samhällets fortsatta hälsa”, säger Svenska tandsköterskeförbundets ordförande Susanne Nordberg.

ApoEx är ett av Sveriges snabbast växande företag och fick i december 2014 ta emot den prestigefulla utmärkelsen Årets Supergasell. Svenska tandsköterskeförbundet är tandsköterskans språkrör i tandvårdsfrågor med myndigheter, organisationer och tandvårdsbranschen. STF arbetar med utbildning, är remissinstans och ett nätverkande yrkesförbund.

 

Det går redan nu att rösta på Årets Tandsköterska för nästkommande år. Som patient eller arbetande inom tandvården röstar du enkelt på din egen tandsköterska eller kollega genom att klicka här.

Manual till Care

Vi har en manual till Care där du tydligt kan se hur du på bästa sätt använder ApoEx beställningssystem Care. Klicka på länken så kommer du till manualen i pdf-form som du enkelt kan skriva ut.

Manual

ApoEx på lista över Supertalanger 2015!

ApoEx grundare Jens och John Patrick Berlips tog sig in på listan över Supertalanger 2015 som nummer 2 och 3. Listan görs varje år av Veckans Affärer och kommer att publiceras i #6.

Läs mer och se hela listan här.

apoex_0909_visningsbild

ApoEx_seller Skrivet av: ApoEx
Kommentera (0)

Vinnare utsedd i ApoEx montertävling på Swedental 2014

Under Swedental 2014 hölls många intressanta samtal och möten. Vi träffade massvis med nöjda kunder, framtida kunder och samarbetspartners där vi fick tillfälle att berätta om oss. Under mässan fanns också möjligheten att lämna in en rosa ApoEx-banderoll i vår monter där vi, för varje inlämnad banderoll, skänker en gåva till Tandläkare Utan Gränser. Tillslut blev summan hela 15.000 kr som vi donerar. Dessutom kunde man i samband med detta delta i en tävling, tävlingen är nu avgjord och vann gjorde tandhygienist Lena Hall.

Tack! Det här var den bästa julklapp jag kunde få och det är verkligen perfekt tajming. Det är också beundransvärt att ni i samband med detta skänker pengar till Tandläkare Utan Gränser”, säger vinnaren Lena Hall.

Stort grattis till vinsten Lena och ett enormt tack till alla, som genom att lämna in banderollerna, tillsammans med oss bidrog till att ge denna betydelsefulla gåva till Tandläkare Utan Gränser.

ApoEx stödjer Tandläkare utan gränser

Tandläkare Utan Gränser är en oberoende och ideell organisation vars uppdrag är att verka i länder där munhälsan är eftersatt. Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård, profylaktisk information och instruktioner som syftar till att förbättra både munhälsan och den allmänna hälsan. Genom långsiktighet ska projekten ha en positiv och kontinuerlig påverkan för så många människor som möjligt. På sikt ska organisationen arbeta med hjälp till självhjälp för att undvika en beroendeställning mellan berörda samarbetspartners och landet i fråga.

Tandläkare utan gränser har pågående projekt i Zimbabwe samt i Etiopien och i Uganda planeras ett projekt med trolig start under 2015. De samarbetar också med AKA och Wisdomtooth gällande projekt i Senegal, Nepal och Ladakh i Indien.

Vi har valt att skänka en gåva till Tandläkare utan gränser för att främja deras fantastiska arbete runt om i världen och tillsammans kan vi alla göra skillnad. Läs mer om Tandläkare utan gränser här och var med och stöd deras verksamhet du också.

Skräddarsydda organ

pontus_kronika_web

Påminde ditt senaste läkarbesök om en scen ur filmen SAW? Inte? För några hundra år sedan var läkaryrket rent praktiskt väldigt likt en slaktares. På den tiden fanns det inte så mycket att göra förutom att amputera eller kanske sy ihop ett och annat köttsår. Besöket avslutades med en fin handpåläggning och en lyckönskning om att kallbrand skulle hålla sig borta.

Vården har kommit väldigt långt sedan dess. Den kan i dagsläget inte bara lindra och amputera, utan faktiskt bota. I vissa fall kan vi även ge ett skydd innan själva sjukdomen ens har fattat tycke för kroppen, som vid vaccinering.

Vi har också gått över till en biogenetisk tidsålder, som i mångt och mycket mer än läkemedelsvärlden verkar röra sig i takt med Moore’s lag*. Forskare har i dagsläget lyckats med följande saker:

  • Skriva ut urinblåsor med en 3D-printer vars patroner är laddade med stamceller.
  • Tömma ett hjärta på mänskliga celler för att sedan fylla det med stamceller från en mus och därefter fått det att pumpa.
  • Odla nya äkta tänder från stamceller.
  • Reversera hudceller hos möss till att uttrycka sig på samma sätt som stamceller.

Gemensamt för alla dessa framsteg är att de på något sätt involverar biogenetik och de fundamentala byggstenar som används vid bildandet av celler. Den pluripotenta stamcellen kan ses som väldigt kontroversiell för att den i dagsläget nästan enbart kan fås via embryon. De är en del av en framtid som förmodligen bara ligger runt hörnet.

Hur fantastiskt vore det inte om det bara var att gå in till sjukhuset för att odla ett nytt hjärta när det gamla har slutat slå? Eller att skriva ut en ny njure på en skrivare laddad med dina egna stamceller?

Hur innovativt och hoppfullt det än känns med dessa förändringar medför de att vi kommer ställas inför nya etiska krav. När är det egentligen okej att få ett nytt hjärta eller ny njure? Ska det finnas kvar ett kösystem? En annan fråga är var vi sätter minimikraven – Får du bara ett nytt hjärta om du kommer in med en hjärtattack?

Precis som i dagens samhälle kommer vi behöva väga kostnader mot effekter och fråga oss hur långt avancerad teknik ska få ta oss och till vilket pris. Kan det bli så att ett vårdsystem som baserar sig mer på fungerande transplantation kan ställa mer direkta krav på en god hälsa hos​ samhället? Det kan leda till en ökad förståelse för hur organ far illa av dåligt leverne och därmed indirekt hjälpa primärvården. Det kommer bli väldigt kul att vara med på denna resa om tekniken fortskrider i samma takt.

*En exponentiell tillväxtkurva som används för att beskriva hur snabbt IT utvecklas. Appliceras idag inom många andra områden.

Länk: https://www.ted.com/talks/anthony_atala_printing_a_human_kidney – 3D-printing av urinblåsa och njure.

 

Pressmeddelande

Supergasell_header

ApoEx årets Supergasell 2014 

Med en tillväxt på 1641 procent på tre år tog apoteksbolaget ApoEx hem den prestigefulla utmärkelsen Årets Supergasell 2014. Priset delas årligen ut av Dagens Industri till det företag i Sverige som har haft störst tillväxt de senaste tre åren.

– Vi har vågat utmana befintliga strukturer i den tidigare hårt reglerade och traditionella apoteksbranschen. Med nytänkande och modern teknik kan vi underlätta våra kunders verksamheter genom att erbjuda nya förenklande tjänster som saknades i branschen tidigare, säger Jens Berlips, VD på ApoEx.

Läs hela pressmeddelandet här: ApoEx Supergasell 2014.pdf

Vill du veta mer?

Ring oss gärna på 010-10 10 222 eller maila till support@apoex.se.

image description
image description

Kontakta oss


ApoEx Stockholm, Huvudkontor
Receptionen är bemannad
Mån-fre 09:00-16:00
Hammarby fabriksväg 29-31, 4tr
120 30 Stockholm
ApoEx Göteborg
Stora Åvägen 21
436 34 Askim
ApoEx Malmö
Malmöhusvägen 1
211 18 Malmö
ApoEx Lager
Linta Gårdsväg 5B
168 74 Bromma
Postadress
Box 6079
102 32 Stockholm
Telefonnummer
010-10 10 222
Org.nummer
556633-4149
image description image description