Vi finns till för att förbättra och förenkla för vården.

Kontakta oss
Hammarby fabriksväg 29-31, 120 30 Stockholm 010-10 10 222 info@apoex.se
Till toppen

Licensläkemedel

Licens är ett försäljningstillstånd för ett apotek att sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Ett icke-godkänt läkemedel får inte utlämnas från apotek förrän Läkemedelsverket beviljat tillstånd till detta, det vill säga apoteket har erhållit en beviljad licens.

Om en förskrivare anser att en patient behöver behandlas med ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige krävs det att ett apotek ansöker om licensen. Behörig förskrivare, det vill säga läkare, tandläkare eller veterinär, startar då upp ett ärende om licens genom att skapa en licensmotivering.

Klas – digital licenshantering

I slutet av oktober 2015 lanserade Läkemedelsverket ett nytt digitalt system för licensmotiveringar som heter KLAS. KLAS är ett system för licenshantering där du som förskrivare kan motivera varför du behöver förskriva licensläkemedel. Motiveringen ska beskriva varför godkända läkemedel inte kan användas, beskriva tidigare terapi och resultat samt motivera valet av licensläkemedel. I din ansökan ska du även ange det apotek som ska meddelas om att det inkommit en licensmotivering från dig.

Är ansökan komplett tar handläggningen i normala fall sju arbetsdagar och beslutet meddelas elektroniskt till det apotek du har angett i din ansökan. Förskrivare kan även se status för sina egna licensmotiveringar direkt i KLAS under “Mina ärenden”. En godkänd licens är normalt giltig i ett år om inte Läkemedelsverket angivit en kortare tid i beslutet.

Vi hjälper dig hålla koll på dina licenser

Vi tar emot och skickar vidare licensmotiveringar till Läkemedelsverket samt hanterar dina licenser hos oss i beställningsportalen. Allt du behöver göra är att ange ApoEx under val av apotek i din licensmotivering via KLAS.

Så fort ApoEx har fått information om din beviljade licens blir denna synlig på ditt konto i vår beställningsportal. Där hittar du alla dina licenser, både aktiva och inaktiva. Du kan även se hur länge dina licenserna är giltiga.

För att du bättre ska kunna hålla koll på dina licenser skickar ApoEx dessutom ut en bekräftelse till dig via email när en licens registrerats i ditt konto. Vi påminner även innan en licens är på väg att gå ut så det finns tid att förnya licensen.

Välkommen till oss på ApoEx med dina licensansökningar!

Vill du få bättre översikt över dina licenser? Välj ApoEx som apotek så får du tillgång till vår samlade licenshantering - direkt i beställningsportalen.

BLI KUND NU

Få mer tid till patienter

Genom att samla dina inköp av läkemedel och förbrukningsmaterial hos oss slipper du många fakturor och spridda leveranser. Du får dessutom leveranser direkt till kliniken och sparar tid som istället kan ägnas åt dina patienter.

01

SKAPA KONTO

Du blir kund genom att klicka på länken och fylla i vårt avtal. Resten tar vi hand om.

02

KOM IGÅNG

Efter registrering loggar du enkelt in i beställningsportalen med hjälp av Bankid.

03

VÄLKOMMEN TILL APOEX

Få ut mer av dina inköp! Vi hjälper dig med personlig kontakt efter dina behov. Välkommen som kund hos Apoex!